Drones en de toekomst

Drones zullen zowel in de nabije als in de verre toekomst een belangrijke rol gaan spelen in het dagelijkse leven. Drones zullen niet enkel op een positieve manier gebruikt worden maar jammer genoeg ook voor minder fraaie doeleinden. Zoals alle vooruitgang hebben dus ook drones een negatief kantje.
Maar wij denken niet negatief…. wel positief en vooral vooruit.

drones
Luchtbeeld doolhof

Drones en het heden

Drones worden dagelijks gebruikt voor allerhande doelen. Observatie, besproeien, beveiliging, inspecties, aanleveren,…
Maar nog het meeste voor video en fotografie. De wereld krijgt een heel ander aanzicht als we hem vanuit “vogelperspectief” bekijken. Normale, gewone dingen en plaatsen worden plots oogverblindend mooi.

Drones in de praktijk

In principe is het simpel. In België mag iedereen, ouder dan 16 jaar, met een drone vliegen. Maar dit tot maximum 10 meter hoog en rekening houdend met de wet op de privacy. Er mogen geen mensen en of dieren in de buurt zijn. Dus eigenlijk alleen in je tuin als er niemand buiten jezelf aanwezig is. (Recreatief)
Met een attest van bestuurder (en indien je toestel geregistreerd is) mag je vanaf 16 jaar met een drone van minder dan 5 kg. tot 45 meter hoog vliegen. Je moet 50 meter van mensen en dieren blijven en 30 meter van andere obstakels.
Met een bewijs van bevoegdheid mag je tot 91 meter hoog vliegen. Men blijft 30 meter van mensen, dieren en obstakels. Je kan een afwijking aanvragen bij het DGLV om zo op andere plaatsen waar het normaal niet mag te vliegen en dichter bij mensen te komen.

drones

Iets voor u of uw bedrijf?

Drones kunnen gebruikt worden voor allerhande doeleinden. Van bouwprojecten over evenementen tot inspecties. Daar tussenin zitten bv. architectuur, immo, tuinbouw, verzekeringen,… Ook voor commerciële doeleinden zijn drones uitermate geschikt. Kmo’s en bedrijven kunnen zich op een geheel andere manier laten aanschouwen. Binnenopnames zijn ook realiseerbaar.

Wie is de operator?

De operator is niet altijd de piloot. De operator is de legale entiteit die verantwoordelijke is voor de organisatie van de vlucht. Dit kan zowel een natuurlijk persoon of bedrijf zijn en is diegene voor wie de piloot vliegt.De operator is niet altijd de piloot. De operator is de legale entiteit die verantwoordelijke is voor de organisatie van de vlucht. Dit kan zowel een natuurlijk persoon of bedrijf zijn en is diegene voor wie de piloot vliegt.

Europees certificaat

Wie is de piloot?

De piloot is diegene die het toestel bedient en controle heeft over het toestel. De piloot is ten allen tijde verantwoordelijk voor de uitvoering van de vlucht en neemt de beslissingen.

De piloot zorgt voor:

  • een toelating van alle betrokken personen na een risico briefing
  • een VLOS operatie, eventueel met behulp van een waarnemer
  • nooit vliegen in de buurt van of in een zone waar een nood situatie aan de gang is